Izložbom ručnih radova i prezentacijom tradicionalne hrane i pića u Domu kulture u Srpcu, u martu je ozvaničen početak rada Udruženja žena Srbac.

Ovo udruženje koje je omasovljeno za kratko vrijeme, i do samog ovaranja okupilo je oko 40 članova, s ciljem da radi na jačanju položaja žena u društvu i čuvanju od zaborava vještina i zanata poput pletenja, heklanja, vezenja, izrade ukrasnih predmeta i etno suvenira, proizvodnje ljekovitog bilja, hrane, pića i slično.

“Želimo da promovišemo Srbac i svojim djelovanjem i radom doprinesemo razvoju naše opštine. U našem udruženju je puno kreativnih i svestranih žena čije radove mnogi žele da vide, zbog čega planiramo odlaske na sajmove i organizaciju raznih manifestacija. Uporedo s tim, naše znanje i umijeće prenosićemo na mlade”, rekla je na otvaranju predsjednica udruženja Vesna Smiljanić.

Ona  je iza sebe već tada  imala učešće na međunarodnim sajmovima, a izlagala je lutke i igračke sačinjene od prirodnih materijala koje su sve popularnije širom Republike Srpske.

“Članica sam i udruženja “Draganasgarden” iz Banjaluke uz čiju pomoć sam dobila vjetar u leđa da promovišem svoje proizvode u inostranstvu. Na sličan način želimo da pomognemo svim ženama kreativcima iz Srpca, da promovišu svoj rad i stiču nova prijateljstva i poznanstva”, istakla je Smiljanić.

Bogata prezentacija radova srbačkih žena organizovana je uz pomoć Turističke organizacije, Opštine Srbac i Centra za kulturu i sport a prisustvovale su joj brojne članice udruženja i gosti, među kojima su bili i predstavnici Opštinske uprave na čelu sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem i zamjenikom načelnika Draganom Mikićem.

Tako su se mogli vidjeti proizvodi od meda i sapuna na prirodnoj bazi, ukrasne flaše, kutijice za nakit, vaze, pletene korpice, lutke, igračke, jastuci, stolnjaci, džemperi i slično, a pripremljeni su i razni kolači i domaća rakija.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da mu je veoma drago što je osnovano ovo udruženje koje je falilo našoj lokalnoj zajednici.

“Još od prvog razgovora sa predstavnicama udruženja shvatio sam koliki će značaj imati njihov rad koje okuplja talentovane žene sa velikom dozom energije i kreativnosti. Na ovaj način šira javnost će se moći upoznati sa njihovim stvaralaštvom što će imati i ekonomski značaj a time će se dodatno promovisati naša opština. NJihova okupljanja biće važna i sa aspekta druženja, tako da je ovo pun pogodak”, rekao je načelnik na zvaničnom otvaranju Udruženja žena Srbac.

Tokom ceremonije uručen je poklon načlelniku Mlađanu Dragosavljeviću u vidu proizvoda članica udruženja, kao i zahvalnice radnicima Opštinske uprave, Centra za kulturu i sport i predstavnicima medija na podršci, zatim Turističkoj organizaciji Srbac koja će im pružati pomoć u narednom periodu, te mladoj i talentovanoj umjetnici iz Srpca Veri Šauli, koja je izradila logo udruženja.

Na svakom od njihovih proizvoda nalazi se oznaka sa logom udruženja i natpisom sa osnovnim podacima o samom proizvodu i njegovom kreatoru, što dodatno daje na ozbiljnosti i atraktivnosti proizvoda kod kupaca.

Manifestaciju je uveličala  i etno grupa Centra srednjih škola “Petar Kočić” Srbac, u sastavu: Anđela Stanišljević, Olja Miletić, Zorana Dumonović i Gabrijela Čekić uz pratnju Marka LJuboje na gitari i Milana Topića na harmonici, a predstavila se i talentovana pjesnikinja ove škole Sara Žujić.