Po uzoru na susjedne opštine i u Srpcu je početkom godine sa radom počelo Udruženje žena Srbac koje ima zadatak da očuva tradiciju i običaje naroda srbačkog kraja i promoviše našu opštinu kao turističku destinaciju.

Na inicijalnom sastanku koji je održan u januaru u sali za sastanke Opštinske uprave,  okupilo se oko 35 žena koje su pokazale interes da budu dio ovog udruženja i tako predstave svoje odjevne i ukrasne predmete, etno-suvenire, tradicionalnu hranu i piće i upotrebne predmete za domaćinstvo koje izrađuju u kućnoj radinosti.

Na osnivačkoj skupštini, koja je ,takođe, održana u januaru, za predsjednika udruženja izabrana je Vesna Smiljanić iz Kaoca koja se bavi izradom lutaka od prirodnih materijala i koja je svoje proizvode već promovisala na nekoliko sajmova u Evropi. Predsjednik skupštine udruženja je Brana Lončar, a u Upravni odbor su ušli Vidosava Suvajac, Gordana Ivković, Svjetlana Šaponja i Svjetlana Maletić.

Predsjednica udruženja Vesna Smiljanić  ovom prilikom je istakla da očekuje da im se pridruže sve žene koje pletu, heklaju, vezu, prave kolače i druge poslastice, uzgajaju ljekovito bilje, izrađuju unikatne predmete i slično.

“Osnovna namjera je da predstavimo turistički proizvod po kojem ćemo biti prepoznatljivi i da osnažimo položaj žena u društvu. Namjera nam je da organizujemo i razne humanitarne inicijative i prodajne izložbe i podržimo još veće razvijanje malih kućnih, porodičnih radionica”, rekla je Smiljanić nakon osnivačke skupštine i tada je najavila da će se plaćati članarina koja će biti simbolična.

Slična udruženja postoje u gradiškoj, laktaškoj i drugim opštinama a sve u cilju podrške ženi i porodici i većoj ravnopravnosti polova.

Članica Upravnog odbora udruženja Gordana Ivković, tada je izjavila da će u udruženje moći ući i žene koje se ne bave izradom ručnih radova ili drugim zanatima.

“Jedan od ciljeva je druženje zbog čega će biti dobro došla svaka žena koja želi da se upozna sa našim radom. Postigli smo dogovor sa Turističkom organizacijom Srbac sa kojom ćemo putovati na turističke sajmove i seminare, a redovno ćemo izlagati naše proizvode na mini sajmovima u Srpcu. Neke od naših članica su već godinama redovne učesnice ovih sajmova”, rekla je Ivković i dodala da će u bliskoj budućnosti raditi na osmišljavanju novih turističkih događaja.

Podršku u radu dobili su i od načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića koji je odobrio da se iz budžeta izdvoje sredstva za registraciju udruženja, što je završeno na proljeće, kada je i zvanično počelo sa radom. Opštinska uprava je odobrila i korištenje sale za sastanke jednom mjesečno, a dugoročni planovi su da udruženje dobije vlastitu kancelariju i uđe u opštinski budžet u narednoj godini.