Na oglednoj parceli Anđe Miletić iz Srpca, oko desetak članica Udruženja žena Srbac proljetos je  vrijedno radilo na uzgajanju ljekovitog i aromatičnog bilja u sklopu programa podrške mladima i ženama iz ruralnih područja pod pokroviteljstvom USAID/Sweden programa „Farma dva“.

Na parceli površine 500 kvadratnih metara bila je zasijana lavanda, majčina dušica, timijan i druge biljne kulture a svi troškovi u vidu đubriva, sjemena i sadnog materijala za podizanje parcela pokriveni su u sklopu projekta.

Predsjednica udruženja Vesna Smiljanić kaže da su učesnice projekta prošle teorijske i praktične obuke koje su organizovane u februaru i martu ove godine nakon čega su dobile rasad i drugu opremu od dobavljača i krenule sa sadnjom.

„Organizovale smo se po grupama i aktivno radimo na obrađivanju parcele. U smjenama ćemo vršiti okopavanje i prihranjivanje a berba se očekuje u julu ili avgustu ove godine. U narednoj fazi preradom bilja izrađivaćemo eterična ulja i druge finalne proizvode poput sapuna, mirisnih svijeća, čajeva i slično. Najveći dio proizvoda podijelićemo našim članicama a eventualni ostatak iskoristićemo za prodaju“, izjavila je tada  Smiljanić.

Predsjednica udruženja Vesna Smiljanić je tada  istakla da je ovo jedna od rijetkih kolektivnih aktivnosti koje su organizovane u udruženju, zbog vanrednog stanja prouzrokovanog epidemijom virusa korona, i dodala da njihove članice aktivno rade u svojim kućama na izradi unikatnih i drugih radova.

„Za sada smo stopirali radionice, izložbe i druga dešavanja u udruženju, ali naše članice posvećene su svojim hobijima i vrijedno rade u svojim domovima na izradi odjevnih predmeta, suvenira, igračaka i slično. U proteklom periodu bili smo naročito posvećeni izradi zaštitnih sredstava kako bismo pomogli našim građanima. Izradili smo čak 420 maski koje smo najvećim dijelom podijelili socijalno ugroženima i nezbrinutoj djeci, kao i 30 medicinskih kapa koje smo poklonili Domu zdravlja. Maske za rizične kategorije ćemo raditi i dalje ukoliko se ukaže potreba“, izjavila je Vesna u maju.